woensdag 27 augustus 2014

Schoonmaken, hoe doe je dat?

Iedereen heeft zijn eigen manier van schoonmaken. Soms gewoontes vanuit huis mee gekregen en soms door ervaring geleerd.

Ik moest vroeger wel meehelpen in het huishouden thuis. 
De tafel dekken, afruimen en afwassen. Mijn moeder gebruikt(e) altijd dreft. Ik vindt dit stinkenen ik krijg er hoofdpijn van. Ik ben toen ik op mezelf ging wonen vrijwel altijd klok of froggy gaan gebruiken. 
Tegenwoordig maakt het weinig meer uit wel afwasmiddel je gebruikt wat milieu belasting betreft. Lees hier meer erover. Ik gebruik nu Sun vaatwasmiddel (een poeder) voor mijn vaatwasser  en frosh afwasmiddel (gekocht in Duitsland). Verder gebruik ik een afwasborstel, schuursponsje en een microvezeldoeken in de keuken.

Ik moest ook stofzuigen, vergeten boodschappen halen, de was draaien en ophangen (wat ook inhield dat ik de vuile was van mijn broers mocht verzamelen) De tafel klaarmaken voor het ontbijt heb ik nooit gehoeven. Wel het afruimen ervan want als jongste ging ik als laatste de deur uit en aangezien mijn moeder vaak al in bed lag, na het draaien van een nachtdienst, kon ik afruimen.
Toen ik op mezelf ging wonen heb ik voor mijn stofzuiger diep in de buidel getast. Ruim 900 gulden kostte mijn Nilfisk stofzuiger. Maar hij leeft nog steeds en ook de zuigkracht is nog goed. Mijn moeder en oma hadden ook een Nilfisk. Mijn oma is inmiddels al lang overleden, maar haar Nilfisk stofzuiger (nu 50 jaar oud) leeft nog steeds en staat bij mijn ouders boven zodat ze niet iedere keer met de stofzuiger hoeven te sjouwen. De onderdelen van mijn stofzuiger (nu 27 jaar oud) zijn nog steeds los bij te bestellen indien nodig. Geen verkeerde aankoop dus.

En dan het schoonmaken van vloeren, tegels, wc, ramen etc. Tja daar had ik geen kaas van gegeten toen ik op mezelf ging wonen. Jarenlang heb ik aangemodderd en gemopperd omdat ik er maar geen ritme in kreeg. Maar nu sinds een maand of 8 heb ik verschillende kleuren microvezel doeken. Die ik voor verschillende klusjes gebruik en dat bevalt me goed.
Rood is voor de wc (eerst fonteintje, muren, spoelbak, deksel en bril en dan de pot aan de buitenkant)
Blauw is voor de muren in de badkamer, wastafel en badkamerkast
Groen en paars gebruik ik in de keuken voor aanrecht, tegels, fornuis, koelkast, kastjes etc.
Donkerblauw gebruik ik in de woonkamer voor het afdoen van gladde oppervlakken

Voor de ramen heb ik een speciaal microvezel setje die in een specifieke volgorde gebruikt moeten worden. Voor kleine beurten is dat prima, zodat ik nog maar eens in het jaar de ramen hoef te soppen.

Door deze kleuren weet ik ook wanneer ik wat gedaan heb en wat nog nodig is. Eens in de 7-10 dagen draai ik een was met alleen deze microvezeldoeken, vaatdoekjes en theedoeken omdat ze zonder wasverzachter gewassen dienen te worden. Door het gebruik van de microvezel doeken is schoonmaakmiddel niet meer nodig, maar soms gebruik ik het toch vanwege de frisse geur. Vaak gebruik ik gewoon afwasmiddel hiervoor voor een scheut azijn.

Gebruiken jullie aparte doekjes en of schoonmaakmiddelen.

1 opmerking:

  1. Ik wilde wel aparte doekjes gaan gebruiken. En ik heb ook allerlei verschillende kleuren doeken. Maar ik vergat meteen welke keer voor wat was, en nu gebruik ik alles door elkaar...

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen