zondag 19 oktober 2014

Sparen

Ik kwam het als klein kind tegen bij mijn ouders en grootouders. Sparen. Zegeltjes sparen, plaatjes sparen en dan het echte papieren spaarbankboekje. Ook spaarden ze de shell zegeltjes die ze kregen bij het tanken.

Volgens mij is zegeltjes sparen echt iets typisch voor Nederlanders. Ik ben het in Duitsland en Oostenrijk nog niet tegengekomen. Ook hoor ik mijn familie in het buitenland er niet over.Mijn ouders hadden ieder hun eigen boekje. Iedere 14 dagen ging mijn vader naar de bank en werd er weer geschreven in het boekje. Nu weet ik dat mijn vaders salaris er op bijgeschreven werd. Mij is het nooit vertelt.

De bakker bij ons op de hoek werkte ook met zegeltjes. Een vol boekje en je mocht een brood of koekjes uitzoeken.

Zodra mijn moeder zegeltjes kon sparen (eigenlijk kopen en ongemerkt sparen) bij de boodschappen is ze er mee begonnen. Ook nu doet ze dat nog steeds en nog steeds om dezelfde redenen. Mijn moeder spaart om een keer te gaan uiteten met familie of voor een uitje. Toen mijn broers en ik nog mee op vakantie gingen dat werden de zegelboekjes ingewisseld voor extraatjes op vakantie.

Bij verschillende supermarkten, schoenenzaken, slagers. Je kan het zo gek niet bedenken of de winkel heeft een spaarprogramma.  Je kan bij sommige winkels ook sparen voor servies, pannen, leesboekjes en weet ik wat nog meer. Ook etenswaren hebben spaarpunten en dat allemaal om mensen zo ver te krijgen om het product te blijven kopen omdat je spaart voor iets.

Doe ik er aan mee?
Jazeker, ik spaar als ik uitkom met mijn weekgeld zegeltjes bij de AH en/of Jumbo. Ik heb ook een airmiles pas (samen met mijn moeder). Andere zegeltjes sparen heeft voor mij geen zin omdat ik nooit aan het bedrag kom waarbij je een zegeltje krijgt.

Ik bewaar de volle zegelboekjes voor de vakantie en verjaardagen. Zo heb ik wat extra's achter de hand.

Toen ik nog alleen woonde en de eerste 5 jaar met mijn oudste spaarde ik ook de blueband zegeltjes. Ik heb er nog steeds de handdoeken, borden en mokken van in gebruik. Helaas kan ik aan deze acties niet meer mee doen omdat jongste een koemelkallergie heeft en dit merk dus afvalt.
Ook spaar ik D.E. punten. Ik heb nog punten van mijn oma liggen. Ik hoop ooit een goede besteding hiermee te kunnen doen, maar heb nog niks voorbij zien komen de afgelopen jaren. Ik heb ooit alleen een warmhoudbeker gekocht op DE punten.

Een nieuwe manier van sparen is tegenwoordig het pinpas sparen. Ik ben hier ook mee begonnen. Het is eigenlijk een verkapte manier van zegeltjes sparen op je bankrekening. Ook hier heb ik een limiet ingesteld. Het sparen zal niet hard gaan omdat ik mijn weekgeld pin en daar moet ik mee uitkomen.

Ik neem wel altijd alle zegeltjes aan die ik krijg. Gebruik ik ze zelf niet dan maak ik er een ander blij mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten