woensdag 7 januari 2015

Roken

Ik kan niet zeggen dat iemand niet mag roken aangezien in mijn net volwassenjaren ook gerookt hebt. Niet veel, ik was meer een gezelschaps roker. Ik rookte zo'n 2 jaar lang misschien 15-20 sigaretten in de maand. Ik ben daar mee gestopt toen het uit raakte met mijn toenmalig vriendje. Ik ging niet meer uit met vrienden dus was het ook niet meer leuk om te roken. Alleen roken vond ik maar niks.

Nu heb ik echt een hekel aan de sigarettengeur. Ik zal nog wel bij mensen thuis komen waar gerookt word, maar ik kan er geen uren meer blijven. Want behalve dat ik het vind stinken krijg ik het er benauwd van. Ook als er niet gerookt wordt als ik er ben. De sigarettengeur neemt toch bezit van iemands huis en spullen. Je bent er niet zo maar vanaf als je stopt met roken.
Ooit ben ik verhuisd naar een flat waarvan de vorige bewoner een zware roker was. Nou ik heb alles van de muren gehaald en alle muren, plafonds en vloeren gesopt met een speciaal
schoonmaakmiddel eer ik het ging behangen en verven.

Dus als ik bij iemand ben geweest waar word gerookt dan gaan al mijn kleren de was in en mijn jas hangt een dag buiten of in de schuur. En dan nog is de geur er vaak niet helemaal uit. Dat is het nadeel van een zeer goed reukvermogen hebben.

Maar in een tijd van crisis kun je wel het meest bezuinigen op het (niet) roken. Even surfen op internet leert dat een pakje al gauw zo'n € 6 kost voor 19 sigaretten. Raar aantal vind ik het maar. Volgens Stivorro rookt een gemiddelde roker 14 sigaretten per dag. Dat is iets meer dan 5 pakjes per week. Dan komt het jaarbedrag van het roken al op € 1609 per jaar. Een flink bedrag in mijn ogen.
In de tijd dat ik rookte zaten er 30 stuks in een pakje en dat kostte geloof ik  4 gulden (€1,82).
En bezuinigen op niet roken is niet alleen goed voor de portemonnee. Ook de gezondheid wordt er beter van. Ook al rookte ik weinig, in de maanden na het stoppen met roken kreeg ik wel een betere conditie en minder last van verkoudheden.

Maar ik laat iedereen er vrij in om wel of niet te roken. Bij mij in huis wordt in ieder geval niet meer gerookt. Rokers bij mij thuis krijgen een oud schoteltje en ik vraag ze vriendelijk of ze buiten willen gaan staan. Ik ga dan wel gezellig mee naar buiten als ze het enige bezoek zijn en zorg dat ik niet in de wind sta. Tot nu toe geen klachten over gehad dat ik het zo doe, al moesten de rokers er wel aan wennen dat ik het voortaan zo deed. Nu vinden ze het heel normaal om bij mij naar buiten te verdwijnen.


6 opmerkingen:

 1. Mijn vader rookte vroeger pijp en mijn moeder sigaretten. Maar mijn zusjes en ik hebben eigenlijk nooit gerookt.

  En ik hoop dat mijn kinderen er ook niet aan beginnen. Wat me er wel fijn aan lijkt is dat het een enorme bezuinigingspost is! Dat tikt lekker aan.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn vader rookte vroeger ook sigaren en pijp. In die pijp stopte hij altijd heerlijk ruikende tabak. Soms al ik een wandeling maak dan kom ik een man op leeftijd tegen die al pijprokend een ommetje maakt (hij mag niet binnen roken van zijn vrouw en hij vindt het heerlijk om af en toe nog een pijp op te steken, vandaar zijn rondje door de wijk. Daar kwam ik achter toen ik hem er op aansprak dat hij van die heerlijk tabak gebruikte). Ik ben dan gelijk terug kind waarin mijn vader in de stoel bij de openhaard zit en na zijn werkdag een pijp opsteekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Poeh.. heftig. Mijn moeder is overleden op 53 jarige leeftijd aan COPD, als ze niet gerookt had.... nou ja. Ik neem het mijn moeder ergens nog kwalijk ook. Heel gek, ik weet het. Ik ben zo boos dat ze er niet meer is, mijn kinderen haar niet leren kennen, allemaal door die rotpeuken. bah.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vervelend en ook moeilijk te begrijpen dat iemand met een longaandoening rookt. Ik kan me je boosheid goed voorstellen. En het is een gemis, zeker omdat je je eigen kinderen zo graag een oma had gegund. Het lijkt me heel moeilijk om dat een plekje te geven. Sterkte

   Verwijderen
 4. Wij roken altijd buiten, zou het ook echt heel erg ongezond vinden voor mijn kleine jongen als hij in de rook moet zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goh wat goed dat jullie buiten roken. Je ziet het wel meer tegenwoordig dat ze nog wel roken maar dit buiten doen.

   Verwijderen